BÀsta elpriset 2021 

Utmaningen att hitta elavtalet med bÀst elpris

Sedan avregleringen av elmarknaden 1996 Àr det möjligt för elkonsumenter att vÀlja elhandelsleverantör. DÀremot kan det vara en utmaning att vÀlja rÀtt med tanke pÄ att det finns över 140 elbolag som erbjuder tusentals olika elavtal. Vi guidar dig rÀtt och visar hur du fÄr bÀst elpris över en lÀngre tidsperiod.

VÀlj rÀtt typ av elavtal

Om du prioriterar bÀsta möjliga elpris över en lÀngre tidsperiod rekommenderas elavtal med rörligt elpris. Denna avtalsform Àr den vanligaste i Sverige med tanke pÄ att omkring hÀlften av svenska hushÄll har ett rörligt elpris. 

Rörligt elpris innebÀr att elpriset följer prisutvecklingen pÄ elbörsen Nord Pool. Du fÄr dÀrmed ett elpris som varierar varje mÄnad baserat pÄ utbud och efterfrÄgan pÄ elmarknaden. 

Med ett rörligt elpris skulle du tagit del av de rekordlÄga elpriserna som uppstod under vÄren och sommaren 2020. BÄde under april och juli var elpriset lÀgre Àn 10 öre/kWh i elomrÄde SE3 (Stockholm).

VÀlj ett elavtal med lÄgt pÄslag

Förutom inköpspriset pÄ Nord Pool tillkommer alltid ett pÄslag frÄn elbolaget. PÄslaget ersÀtter elbolaget för bland annat avgifter till Nord Pool, kostnaden för att köpa elcertifikat och evenentuell kostnad för att köpa ursprungsgarantier.

Tips: PÄslaget bör inte överstiga 6 öre/kWh exkl. moms.

VĂ€lj ett elbolag med nykundsrabatt

Förutom ett lÄgt pÄslag kan det vara en smart idé att vÀnda sig till en elleverantör som erbjuder rabatt till nya kunder. Det Àr inte ovanligt att elbolag bjuder pÄ alla fasta avgifter det första Äret, vilket innebÀr en rabatt pÄ cirka 500 kr.

Elavtal med nykundsrabatter

Slutsats

Om du Ă€r intresserad av att fĂ„ bĂ€st elpris över tid rekommenderar vi att du vĂ€ljer ett elavtal med rörligt elpris. TĂ€nk dock pĂ„ att elpriset kan gĂ„ upp till cirka 50 – 55 öre/kWh exkl. moms i genomsnitt under en mĂ„nad i extremfall. Kom ihĂ„g att kontrollera elbolagets pĂ„slag pĂ„ inköpspriset samt den fasta mĂ„nadsavgiften. PĂ„slaget bör inte överstiga 6 öre/kWh exkl. moms.