Jämför elavtal

Lär dig allt om elavtal och hitta ett billigt elavtal på bara några minuter.

Elavtal med rabatt till nya kunder – november 2020

Så enkelt är det att byta elavtal

Att byta elavtal är en enkel process. Allt du behöver göra är att teckna ett nytt elavtal på elleverantörens hemsida. Din nya elleverantör kommer därefter sköta hela bytesprocessen och ta kontakt med din gamla elleverantör. Du riskerar därmed inte att bli dubbelt fakturerad och du riskerar inte heller att bli utan el vid bytet.

Däremot är det viktigt att kontrollera att ditt nuvarande elavtal inte har någon bindningstid. Om du bryter ditt befintliga elavtal i förtid finns det en risk att du får en straffavgift.

Vanliga typer av elavtal

Det finns en mängd olika typer av elavtal på den svenska marknaden, däremot har 80 % av kunderna ett elavtal med fast eller rörligt elpris. Resterande kunder har ett anvisningsavtal, någon typ av mix-avtal eller ett förvaltat elavtal.

Rörligt elavtal

Elavtal med rörligt elpris följer prisvariationerna på elbörsen Nord Pool. Elpriset har under de senaste tre åren (juni 2017 – maj 2020) varierat mellan 10 – 57 öre/kWh mellan olika månader.

Rörligt elpris är den billigaste avtalsformen, åtminstone sett över en längre tidsperiod.

Fast elavtal

Elavtal med fast elpris ger dig möjligheten att binda elpriset under en betämd tidsperiod, exempelvis under 12 månader.

Du vet därmed vad elen kommer kosta under hela avtalstiden och du riskerar inte en oväntad utgift om marknadspriset på el går upp.

Viktigt att tänka på när man jämför elavtal

Med tanke på att det finns tusentals olika elhandelsavtal på den svenska marknaden är det en utmaning att veta vad man ska jämföra. Vi har listat tre viktiga faktorer nedan. 

1. Jämför påslaget

Om du är intresserad av ett rörligt pris är det extra viktigt att jämföra påslaget mellan elhandelsbolagen. Påslaget ligger ofta på cirka 5 – 6 öre/kWh exkl. moms och täcker elhandelsboalgets ksotnader för bland annat:

  • Balanskraft.
  • Avgifter till Nord Pool och Svenska kraftnät.
  • Inköp av elcertifikat.
  • Eventuellt inköp av ursprungsgarantier.

Påslaget kan även innehålla en viss vinstmarginal. Elbolagen är ofta dåliga på att redovisa påslaget och dess kostnader på ett tydligt sätt. Det är därför extra viktigt att granska påslagets storlek innan du tecknar ett nytt elavtal.

2. Jämför fasta avgifter

Förutom påslaget tillkommer i regel en fast månadsavgift på cirka 40 – 60 kr inkl. moms. Den fasta avgiften täcker elhandlarens kostnader för att driva sin verksamhet och är därmed svår att undvika.

Tips: Välj ett elavtal med en månadsavgift som inte överstiger 50 kr inkl. moms.

3. Jämför kundnöjdheten

Ett vanligt misstag är att man enbart fokuserar på ett hitta det billigaste elavtalet. Kundnöjdheten är minst lika viktig, framför allt eftersom kundnöjdheten varierar kraftigt i elhandelsbranschen. Svenskt Kvalitetsindex sammanställer årligen kundnöjdheten i elhandelsbranschen, vilket gör det enkelt att hitta det bästa elbolaget med högst kundnöjdhet.

Bästa jämförelsetjänsten för elavtal 2020

Om du är intresserad av att jämföra elavtal från Sveriges alla elleverantörer rekommenderar vi att du använder dig av jämförelsetjänsten Elskling. Då kan du vara säker på att du väljer det billigaste elavtalet. 

Jämför elavtal med Elskling

Elskling är en kostnadsfri jämförelsetjänst som jämför elavtal från Sveriges samtliga elleverantörer. Elskling hjälper till under bytesprocessen och erbjuder en kostnadsfri kundtjänst.

Tillkommande nätavgifter och skatter

Tänk på att du även måste teckna ett elnätsavtal med nätägaren på din ort. Elhandelsavtalet ersätter kraftproducenterna för deras elproduktion. Därav behöver du även teckna ett elnätsavtal som ersätter nätägaren för att underhålla det svenska elnätet. Nätägaren äger din elmätare och är den som rapporterar din elförbrukning till din elhandelsleverantör.

Förutom nätavgiften tillkommer en energiskatt på el som från och med 1 januari 2020 är 35,3 öre exkl. moms för de flesta konsumenter av el. Skatt och moms utgör därmed närmare 50 % av ditt totala elpris.

Vanliga frågor om elavtal

Kan jag undvika den fasta avgiften?

Nej, vi har inte hittat någon elleverantör i Sverige som erbjuder elavtal utan fasta avgifter. Däremot kan du undvika den fasta avgiften under viss period genom att utnyttja nykundsrabatterna som elbolagen erbjuder.

Vilket är det bästa elavtalet 2020?

Vilket som är Sveriges bästa elavtal är en individuell fråga då man som konsument prioriterar olika faktorer, exempelvis:

  • Möjligheten att välja till Naturskyddsföreningens miljömärkning Bra Miljöval.
  • Lägsta elpriset för bindningstiden 24 månader.
  • Lägsta påslaget på rörligt elpris.
  • Hög kundnöjdhet.

Därav är det svårt att avgöra vilket elavtal som är bäst. Om du prioriterar hög kundnöjdhet rekommenderas elavtal hos Skellefteå Kraft. Skelleteå Kraft utsågs som elbolaget med högst kundnöjdhet 2019 av Svenskt Kvalitetsindex.