Artiklar

Lär dig mer om el, elhandelsavtal och hur elmarknaden fungerar i Sverige med våra artiklar.

Så köper du el i Sverige

I din lägenhet eller villa finns en elmätare som mäter den el som du använder. Elmätaren är oftast placerad i hallen eller i något teknikutrymme. Elmätaren ägs och underhålls av din nätägare. Nätägaren är det företag som äger elnätet där du bor.

För att kunna köpa el behöver du teckna ett elnätsavtal med din nätägare, däremot finns inget krav att du tecknar ett eget elhandelsavtal hos en elhandelsleverantör. Om du däremot inte aktivt gör ett val och väljer elhandelsleverantör kommer din nätägare hänvisa dig till en elhandlare som ger dig ett så kallat anvisningsavtal. Eftersom anvisningsavtalen generellt sett är väldigt dyra är den en god idé att jämföra elavtal och göra ett aktivt val. 

Vanliga frågor om el

Vad kostar el?

Elpriset för 1 kWh är cirka 1,5 – 2,5 kr för de flesta konsumenter av el. Denna kostnad avser året 2019 och inkluderar nätavgifter, energiskatt och moms. Om du använder lite el får du i regel en högre elkostnad per kWh på grund av de fasta avgifterna från både nätägaren och elhandelsleverantören.

Hur köper jag el?

För att kunna köpa el måste du teckna ett elnätsavtal med din nätägare som äger din elmätare. Du kan inte välja elnätsleverantör utan du måste teckna ett avtal med företaget som äger elnätet på din adress. Däremot har du möjligheten att välja valfri elhandelsleverantör i Sverige. Om du inte gör ett aktivt val av elhandelsleverantör kommer din nätägare hänvisa dig till en elhandelsleverantör som kommer ge dig ett anvisningsavtal. Anvisningsavtal är i regel väldigt oförmånliga.

Hur mycket el använder jag?

De flesta nätägare och elhandelsleverantörer erbjuder möjligheten att följa upp elanvändningen ner på timmes-nivå på deras hemsidor. Denna webbportal kallas ofta ”Mina sidor” eller ”Energikonto”. Du finner även din elanvändning på din senaste faktura, dock ser du oftast endast den senaste månadens elanvändning.