Tibber

Tibber är elbolaget som fokuserar på att hjälpa sina kunder att få bättre kontroll över sin elanvändning. I detta omdöme kan du läsa om alla för- och nackdelar med att teckna elavtal hos Tibber under 2024.

Tibbers elhandelsavtal

Tibber erbjuder privatkunder möjligheten att teckna ett elavtal med rörligt elpris. Alla kunder får ett avtal med timpris, vilket innebär att ditt elpris följer dagens elpriser på elbörsen Nord Pool.

Den främsta fördelen med timpris är möjligheten att anpassa sin elanvändning baserat på aktuella spotpriser för att spara pengar. Spotpriset är oftast betydligt lägre under natten jämfört mot på dagen, vilket innebär att nattetid är det bästa tillfället att ladda elbilen eller köra tvättmaskinerna.

Elavtal med rörligt elpris

Elavtal med rörligt elpris är den populäraste avtalsformen i Sverige. Omkring 50 % av alla privatkunder har ett elavtal som följer prisutvecklingen på Nord Pool. 

Bakgrunden till denna avtalsforms popularitet är den låga elkostnaden. Historiskt sett har det oftast lönat sig att teckna ett rörligt elavtal, istället för att välja fast elpris. Detta fastställde Energimarknadsinspektionen i en undersökning där man analyserade perioden 2004 – 2018.

Tibbers elpriser

Tibber har inget påslag på inköpspriset, då Tibber anger att dem inte vill tjäna pengar på sina kunders elanvändning. Däremot tillkommer en avgift för elcertifikat som en rörlig kostnad per använd kWh. 

Månadsavgiften är 49 kr inkl. moms. 

Nöjdast kunder i hela branschen

Tibber har utsetts som elbolaget med högst kundnöjdhet i hela branschen av Svenskt Kvalitetsindex. Den senaste undersökningen som publicerades av Svenskt Kvalitetsindex i november 2022 visar att Tibber fick ett kundbetyg på 75,3, vilket kan jämföras mot branschens genomsnitt på 63,4. Näst högst kundbetyg fick elbolaget GodEl med betyget 74,8. 

Undersökningen baseras på cirka 10 300 intervjuer som genomfördes under oktober och november 2022. 

100 % el från förnyelsebara energikällor

Tibber är ett elbolag som prioriterar hållbarhetsfrågor. All el som säljs är ursprungsmärkt el från förnyelsebara energikällor som exempelvis vindkraft och vattenkraft.

Få kontroll över din elkostnad med Tibber Appen

Med Tibbers populära App är det enkelt att få kontroll över elanvändningen. Appen stödjer följande funktioner:

  • Följ upp din egna elanvändning.
  • Se aktuella spotpriser på Nord Pool.
  • Få notiser vid avvikande elanvändning. 
  • Smart elbilsladdning. 
  • Smart uppvärmning. 

 

Tibber

Smart elbilsladdning

Elhandelskunder hos Tibber får tillgång till en funktion för smart elbilsladdning som innebär att du automatiskt laddar elbilen när spotpriser på elbörsen Nord Pool är som lägst. Allt du behöver göra är att koppla din elbil eller kompatibla laddbox till Tibber-appen och sedan göra de sista inställningarna och aktiveringen i Appen.

Om du har en modern elbil med eget SIM-kort som är anslutet till ett 3G/4G nätverk är det enkelt för Tibber att kommunicera direkt med din bil. Om din elbil saknar uppkoppling behöver du en kompatibel laddbox som Tibber kan kommunicera med.

Tibber stödjer smart laddning till följande bilmärken: Tesla, Volkswagen, NIO, Polestar, Volvo, Audi, Porsche, BMW, Hyundai, Jaguar, Kia, Skoda, Land Rover och MINI.

Smart värmestyrning

Med Tibber Appen är det även möjligt att styra uppvärmningen av villan utifrån aktuella tim-priser på Nord Pool. Allt du behöver göra är att koppla upp din termostat eller värmepump och sedan välja önskad inomhustemperatur. Värmen styrs sedan per automatik utifrån algoritmer som tar hänsyn till bland annat elpriser och väderprognos.

Nackdelar med Tibber

Tibber erbjuder endast elavtal med rörligt elpris, vilket innebär att du måste vända dig till en annan leverantör om du vill binda ditt elpris. En annan nackdel är att Tibber inte erbjuder någon rabatt till nya kunder.

Om Tibber

Tibber grundades 2016 av två entreprenörer som vill förändra elhandelsbranschen. I dag har bolaget över 60 anställda på kontoren i Stockholm, Helsingsforts, Førde och Berlin.

Org-nummer: 559047-8532

Adress: Luntmakargatan 90, 113 51 Stockholm

Slutsats

Elbolaget Tibber erbjuder privatkunder möjligheten att teckna ett rörligt elavtal som följer prisutvecklingen på Nord Pool ner på timmes-nivå.

Med Tibbers Appen är det enkelt att följa upp sin elanvändning och anpassa den utifrån aktuella tim-priser. 

Fördelar

P

Elavtal med timpris utan något påslag på inköpspriset. 

P

Se aktuella tim-priser på Nord Pool direkt i Appen.

P

Ladda din elbil när spotpriset är som lägst med Tibbers funktion för smart elbilsladdning.

P

Högst kundnöjdhet av alla elbolag i Sverige enligt Svenskt kvalitetsindex, 2022.

Nackdelar

O

Erbjuder inte elavtal med fast elpris.

Vanliga frågor

Har Tibber en fast månadsavgift?

Ja, den fasta avgiften är 49 kr per månad inkl. moms.

Vad är påslaget på inköpspriset?

Tibber anger inte deras påslag på inköpspriset.

Hur lång är uppsägningstiden?

Tibbers elavtal har ingen uppsägningstid.

Vilka bilmärken kan laddas smartare med Tibber?

Appen stödjer integration med följande bilmärken: Tesla, Volvo, BMW, MINI, Volkswagen, Audi och Jaguar.

Har Tibber hög kundnöjdhet?

Enligt Svenskt kvalitetsindex senaste undersökning av elhandelsbranschen som publicerades november 2022 har Tibbers högst kundnöjdhet i branschen. Tibber fick betyget 75,3, vilket kan jämföras mot branschens genomsnitt på 63,4.