Göta Energi

– elpriser och elavtal

Elhandlaren Göta Energi erbjuder elkonsumenter möjligheten att teckna elavtal med rörligt respektive fast elpris. I detta omdöme kan du läsa om alla för- och nackdelar med att köpa el från Göta Energi under 2022.

Göta Energis elavtal

Elbolaget Göta Energi erbjuder privatkunder tre olika typer av elavtal under 2022:

  • Elavtal med rörligt elpris.
  • Elavtal med fast elpris.
  • Elavtalet Vintertrygg (tillfälligt slutsålt).

Elavtal med rörligt elpris

Elavtal med rörligt elpris som följer prisutvecklingen på elbörsen Nord Pool är det populäraste avtalsformen i Sverige. Hos Göta Energi är det möjligt att teckna ett rörligt elavtal med en fast månadsavgift på 49 kr inkl. moms. För dig som använder mer än 5 000 kWh per år blir månadsavgiften 69 kr inkl. moms.

Elavtal med rörligt pris har historiskt sett varit den billigaste avtalsformen, åtminstone sett över en längre tidsperiod. Med ett rörligt elpris skulle du exempelvis tagit del av det låga elpriset som uppstod under våren och sommaren 2020. Under juli 2020 var spotpriset exempelvis så lågt som 9,3 öre/kWh (elområde SE3).

Göta Energis påslag på inköpspriset är 3,6 öre/kWh exkl. moms, vilket är lägre än de flesta andra elbolag på den svenska marknaden. Påslaget inkluderar elcertifikat. 

Prisexempel: Marknadspriset är 30 öre/kWh under en månad där du använder 300 kWh.

 

Din kostnad blir: (0,30 + 0,036) x 300 kWh x 1,25 = 126 kr inkl. moms.

 

Med månadsavgiften på 49 kr inkluderad blir din totala kostnad 175 kr inkl. moms.

Elavtal med fast elpris

Göta Energi erbjuder ett elavtal med bundet elpris som går under namnet Fast-el. Med ett bundet elpris betalar du lika mycket per kilowattimme under hela avtalsperioden.

Nuvarande avtalsperiod (2021-12-20) sträcker sig till och med 2023-08-31.

Tänk dock på att det historiskt sett inte har lönat sig att binda elpriset, åtminstone inte sett över en längre tidsperiod på flera år. Om du prioriterar lägsta möjliga elpris rekommenderar vi därmed att du istället väljer ett rörligt elpris.

Elavtalet Vintertrygg

Göta Energi erbjuder även ett mix-elavtal som är en kombination av rörligt och fast elpris. Under vintermånaderna oktober – mars är elpriset bundet, däremot är elpriset rörligt rörligt under sommarmånaderna april – september. Tänk dock på att det historiskt sett alltid har lönat sig att teckna ett elavtal med rörligt elpris. 

Ursprungsmärkt el ingår inte

Ursprungsmärkt el från förnyelsebara energikällor inte i påslaget, vilket är heller är konstigt med tanke på att påslaget är så pass lågt. Elkonsumenter som vill köpa ursprungsmärkt el kan lägga till Rent Vatten för 39 kr per månad. Med Rent Vatten får du 100 % ursprungsmärkt el från vattenkraft samtidigt som du är med och stöttar organisationen WaterAid.

500 kr i rabatt till nya kunder

Just nu får alla nya kunder som tecknar ett elavtal med rörligt elpris (Spot On) en rabatt på 500 kr som är fördelad över det första året. 

Om Göta Energi

Sverige fjärde största elbolag Göta Energi erbjuder elhandelsavtal till både privatpersoner och företag. Sedan september 2020 erbjus lojalitetsprogrammet Bonustimmen som innebär att kunder bjuds på en timme el om dagen under hela året.

Slutsats

Göta Energi erbjuder privatkunder möjligheten att teckna ett elavtal med rörligt elpris respektive bundet elpris.

Om du prioriterar lägsta möjliga elpris över en längre tid rekommenderas ett elavtal med rörligt elpris. Privatkunder som tecknar elavtalet SpotOn får just nu ett presentkort på 500 kr i nykundsrabatt.

Fördelar

P

500 kr i rabatt till nya kunder som tecknar rörligt elavtal.

P

Lågt påslag på 3,6 öre/kWh exkl. moms (inkl. elcertifikat).

P

Bonussystem som ger en timme gratis el varje dygn.

Nackdelar

O

Förnybar el ingår inte i påslaget.

Vanliga frågor

Vad är Göta Energis månadsavgift?

Månadsavgiften är 49 kr inkl. moms för dig som använder mindre än 5 000 kWh/år. Om du använder mer än 5 000 kWh/år är månadsavgiften 69 kr inkl. moms.

Erbjuder Göta Energi en rabatt till nya kunder?

Ja, just nu får alla nya kunder som tecknar Göta Energis rörliga elavtal SpotOn ett presentkort på 500 kr hos Elgiganten.

Vad är uppsägningstiden?

För elavtal med rörligt elpris (SpotOn) är uppsägningstiden 90 dagar.

Ingår förnybar el i påslaget?

Nej, Göta Energi inkluderar inte någon ursprungsmärkning i påslaget på 3,6 öre/kWh exkl. moms. Om du däremot vill betala extra för detta är möjligt att välja till miljöpaketet Rent Vatten för 39 kr per månad inkl. moms. Då får du 100 % ursprungsmärkt el från vattenkraft samtidigt som du är med och stöttar organisationen WaterAid.