Rörligt elpris
Elavtal med rörligt elpris är den populäraste avtalsformen i Sverige bland privatkunder. I denna artikel går vi igenom bakgrunden till detta och visar vad som är viktigt att tänka innan du tecknar ett elavtal med rörligt pris.
Innehåll
1. Så fungerar elavtal med rörligt pris
Elavtal med rörligt elpris följer marknadspriset på den Nordiska elbörsen Nord Pool. På Nord Pool bestäms priset utifrån utbud och efterfrågan. Du får därmed ett elpris som varierar månad till månad.
2. Fördelar och nackdelar
Billigast över tid
Elavtal med rörligt elpris har visat sig ge lägst elpris över tid.
Möjligt att bli debiterad per timme
Med timpris har du möjligheten att anpassa din elanvändning utifrån spotpriserna på Nord Pool. Detta kan vara fördelaktigt för dig som har elbil och som vill kunna ta del av de låga priserna som uppstår under nätterna.
Ingen bindningstid
Jämfört mot elavtal med fast elpris har rörligt elpris sällan någon bindningstid. Du har däred möjligheten att byta elavtal eller elbolag när du vill.
Risk för stora prisvariationer och pristoppar
Du behöver räkna med att ditt elpris kommer variera mellan olika månader och att det kan bli tillfälliga pristoppar.
3. Faktorer som påverkar ditt pris
Det finns en mängd faktorer som påverkar ditt elpris om du väljer ett elavtal med rörligt elpris. Nedan har vi listat ett antal viktiga faktorer.
Råvarupriser
På kol, olja och gas.
Elpriset i närliggande länder
Sverige är sammankopplat med övriga nordiska länder samt norra Europa.
Mängden nederbörd
Eftersom cirka 40 % av Sveriges elproduktion sker med vattenkraft.
Mängden vind
Eftersom cirka 20 % av Sveriges elproduktion sker med vindkraft.
Efterfrågan på el
Från exempelvis bostadssektorn och industrin.
4. Historiska elpriser
Med ett rörligt elavtal får du räkna med att inköpspriset på elbörsen Nord Pool, det så kallade spotpriset, kan variera kraftigt mellan olika månader.
Under 2022 var det exempelvis historiskt höga spotpriser på el. Det genomsnittliga spotpriset var exempelvis 162 öre/kWh i elområde SE4 (Malmö). Vilket kan jämföras mot 27 öre/kWh under 2020.
Under de senaste 15 åren har systempriset (genomsnittet i Norden) varierat mellan cirka 40 – 45 öre/kWh, baserat på rullande femårsmedel. Trots kortsiktigt stora prisvariationer har elpriset varit stabilt över längre tidsperioder.
5. Elpriset under ett dygn
Elpriset är ofta något lägre på natten när efterfrågan är låg och något högre på dagen. Oftast nås en pristopp på eftermiddagen runt kl. 16:00.
Grad nedan visar elprisets variation på Nord Pool under den 3 januari 2020. Mellan kl. 03:00 – 04:00 kostade 1 kWh endast 0,15 öre, vilket kan jämföras mot kl. 16:00 – 17:00 samma dag då priset var 31,6 öre/kWh.
6. Månadspris eller timpris
De flesta som har ett elavtal med rörligt elpris blir debiterad utifrån ett genomsnittligt månadspris. Däremot har alla konsumenter rätten att bli debiterad utifrån timpriserna utan någon extra kostnad. I vissa fall måste din nätägare byta ut din elmätare till en mätare som klarar av tim-mätning.
Elavtal med timpris passar dig som vill anpassa elanvändningen under dygnet utifrån dagens elpriser, exempelvis för att du vill ladda din elbil så billigt som möjligt.
Med månadspris kommer du bli debiterad utifrån ett genomsnittligt elpris som inte enbart beror på din förbrukningsprofil, utan från alla kunder som elbolaget har i ditt elområde. Om du använder mycket el under dygnets dyrare timmar kan elavtal med månadspris vara billigare än timpris.
7. Vanliga påslag och avgifter
Det är vanligt att elbolag anger att du köper el till inköpspris om du väljer ett rörligt elavtal. Tänk dock på elbolagen vanligtvis tar ut ett påslag på inköpspriset som ofta ligger i intervallet 6 – 10 öre/kWh inkl. moms.
Elbolagen redovisar sällan alla kostnadsposter som påslaget avser separat, däremot avser påslaget oftast följande:
- Inköp av elcertifikat.
- Avgifter till Nord Pool och Svenska kraftnät.
- Kostnad för balanskraft.
- Eventuell kostnad för inköp av ursprungsmärkning.
- Eventuell vinstmarginal.
Det är därmed viktigt att jämföra påslaget när man jämför elpriser mellan olika elbolag.
Förutom påslaget debiterar de flesta elbolag en fast avgift, som vanligtvis är cirka 40 – 60 kr inkl. moms per månad.
8. Populäraste avtalsformen
Statistik från Statistiska centralbyrån som avser augusti 2024 visar att 70,2 % av de svenska hushållen har ett elavtal med rörligt elpris, varav 12,4 % har timpris.
Detta kan jämföras mot 11,4 % av hushållen som har valt ett elavtal med fast elpris. Resterande 18,4 % av hushållen har ett mix-avtal, förvaltat elavtal eller ett anvisningsavtal.
9. Slutsats
Elavtal med rörligt elpris passar dig som eftersträvar att få lägsta möjliga elpris över tid. Däremot är rörligt elpris inte något för dig som prioriterar trygghet och som inte kan hantera en oväntad utgift.
10. Vanliga frågor
Ska jag välja månadspris eller timpris?
Om du har möjlighet att anpassa din elförbrukning utifrån dagens spotpriser rekommenderas ett elavtal med timpris. Om du inte har möjlighet att anpassa din elförbrukning rekommenderas ett elavtal med månadspris, anledningen är att det kan bli dyrare med timpris om du använder mycket el under dygnets dyrare timmar.
Vilka påslag är vanliga på inköpspriset?
De flesta elbolag fakturerar ett påslag på cirka 5 – 10 öre per kWh inkl. moms. Påslaget inkluderar vanligtvis elbolagets kostnader för inköp av ursprungsgarantier, elcertifikat och avgifter till Nord Pool och Svenska kraftnät. Vanligtvis redovisas inte alla kostnadsposter separat.
Hur många har elavtal med rörligt elpris?
70 % av alla privatkunder hade ett elavtal med rörligt elpris augusti 2024, enligt statistik från Statistiska centralbyrån.