Anläggnings-ID

Lär dig mer om din elmätares anläggnings-ID som börjar med siffrorna 735 999.

Vad är anläggnings-ID?

Anläggnings-ID är ett unikt nummer på 18 siffror som identifierar din elmätare. Om du vill teckna ett nytt elavtal behöver du ange ditt anläggnings-ID, oavsett om det är ett elhandelsavtal eller ett elnätsavtal.

Din elmätares anläggnings-ID börjar alltid med siffrorna 735 999, vilket gör det enkelt att indentifiera.

Hur hittar jag mitt anläggnings-ID?

Ditt anläggnings-ID står specificerat på både din elnätsfaktura och elhandelsfaktura.

Ditt anläggnings-ID står oftast även specificerat på din elmätare. Oftast står numret specificerad på en klisterlapp som är placerad på eller bredvid elmätaren.

Vid en flytt

Om du planerar att flytta in i en ny bostad och saknar tillgång till både äldre fakturor och tillgång till elmätaren rekommenderar vi att du kontaktar din nya nätägare. Nätägaren kan oftast hjälpa till att leta fram ditt anläggnings-ID om du uppger både din adress och lägenhetsnummer. Om du är osäker vem som äger elnätet på din nya adress, besök hemsidan Nätområden.se som är en tjänst från Svenska kraftnät.

Om du flyttar in till en hyresrätt kan din hyresvärd oftast uppge ditt anläggnings-ID inför inflyttningen.

Tips: Identifiera ditt anläggnings-ID i god tid inför inflyttningsdagen. Vi rekommenderar att du kontaktar din nya nätägare och tecknar ett elnätsavtal 4 veckor innan inflyttning. Kom även ihåg att teckna ett elavtal hos en elhandelsleverantör.

Vanliga frågor

Hur många siffror är ett anläggnings-ID?

Anläggnings-ID är alltid 18 siffror och börjar alltid med 735 999.

Hur hittar jag mitt anläggnings-ID?

Ditt anläggnings-ID står specificerad på både din elhandelsfaktura och elnätsfaktura. Leta efter en kod på 18 siffror som börjar med 735999. Ibland anges benämningen ”EAN-nummer” istället för anläggnings-ID.

Hur hittar jag mitt anläggnings-ID till min nya bostad vid en flytt?

Kontakta den förra ägaren och be denna skicka över en kopia på en elhandels- eller elnätsfaktura. Ditt anläggningsnummer står alltid specificerat på dessa fakturor. Om du flyttar in i en hyresrätt kan du kontakta din nya hyresvärd. Den sista utvägen är att ta kontakt med den nya nätägaren som oftast kan hjälpa till att hitta ditt anläggnings-ID med hjälp av din adress och lägenhetsnummer.

Kallas anläggnings-ID ibland något annat?

Ja, anläggnings-ID går ibland under namnet anläggningsnummer eller EAN-nummer.