Tibber eller Greenely?

Tibber och Greenely är två populära elbolag på den svenska marknaden som erbjuder elavtal med rörligt elpris. I detta omdöme har vi jämfört allt från elpriser till bindningstider för att göra det enkelt för dig som är osäker om du ska välja Tibber eller Greenely.

Elbolagen Tibber och Greenely

Både Tibber och Greenely marknadsför sig som elbolag utan vinstmarginaler i påslaget på inköpspriset, då man inte vill tjäna pengar på att kunderna använder mycket el. Istället ligger vinstmarginalen i den fasta månadsavgiften.

Båda dessa elbolag tillhandahåller en App som gör det enkelt att få översikt och kontroll över sin elanvändning. 

Elavtal med rörligt elpris

Tibber och Greenely erbjuder endast en typ av elavtal, vilket är ett rörligt elavtal som mäts per timme. Ditt elpris kommer därmed variera varje timme beroende på spotprisets utveckling på elbörsen Nord Pool.

Elavtal med rörligt pris har historiskt sett varit den billigaste avtalsformen. En annan fördel är att det är möjligt att anpassa sin elanvändning under dygnet beroende på spotpriset för att spara pengar.

Elavtal med rörligt elpris har i regel inte någon bindningstid, vilket gör det enkelt att byta elbolag och elavtal. Detta är inte möjligt för elavtal med fast elpris, där man är bunden till samma avtal under hela bindningstiden.

Elpriser och avgifter

Tibber specificerar inte påslaget på inköpspriset på sin hemsida, därav är det svårt att jämföra Tibbers priser mot andra elbolag. Greenely anger att deras påslag är cirka 2,2 öre/kWh inkl. elcertifikat.

Hos Greenely ingår Naturskyddsföreningens Miljömärkning Bra Miljöval. Tibber erbjuder inte denna miljömärkning, däremot ingår 100 % ursprungsmärkt el från förnyelsebara energikällor. 

KostnadTibberGreenely
Påslag inkl. elcertifikatAnges inte.2,2 öre/kWh
Månadskostnad39 kr.69 kr (alt. årlig inbetalning 588 kr)
Kostnad 100 % förnybar elIngår i påslaget.Ingår i påslaget.
Kostnad Bra Miljöval.Ingår inte.Ingår i påslaget.

Funktioner i Appen

Både Tibber och Greenely erbjuder liknande funktioner i sina Appar, enligt tabell nedan.

Funktion i AppenTibberGreenely
Se spotpriser på elJaJa
Uppföljning elanvändningJaJa
Notiser och larm vid avvikande elanvändningJaJa
Smart elbilsladdningJaJa

Rabatt till nya kunder

Endast Greenely erbjuder en rabatt till nya kunder. För att ta del av rabatten (6 månader utan avgift) måste du ange vår rabattkod: ”6moff”.

Rabattkoden innebär att du sparar 414 kr. [Erbjudandet gäller under mars 2023]

Bindningstider

Tibber och Greenely har inte någon bindningstid på sina elavtal. Du har därmed friheten att byta elbolag när du vill om du inte blir nöjd. 

Slutsats – ska jag välja Greenely eller Tibber?

Vi rekommenderar Greenely på grund av deras transparenta och tydliga prissättning. Greenely erbjuder även en förmånlig rabatt till nya kunder som innebär en besparing på 414 kr.

Vanliga frågor

Ska jag välja Tibber eller Greenely?

Båda dessa elbolag erbjuder ett elavtal med rörligt elpris som är timmes-mätt. Både Greenely och Tibber erbjuder även en App som gör det enkelt att följa upp spotpriser på Nord Pool och sin egna elanvändning. När det kommer till typen av elavtal, avtalsvillkor och funktioner i Appen är det därmed ingen större skillnad mellan Greenly och Tibber.

Det vi gillar med Greenely är deras transparenta och tydliga prissättning, samt att miljömärkningen Bra Miljöval ingår i påslaget. Vi rekommenderar därmed Greenely. Ange rabattkoden som går att hitta i vår jämförelsetjänst för att få 6 månader utan fasta avgifter, vilken innebär en total rabatt på 414 kr.

Har Tibber eller Greenely lägst elpris?

Både Tibber och Greenely erbjuder elavtal med rörligt elpris, vilket innebär att det är viktigt att jämföra både månadsavgift och det rörliga påslaget på inköpspriset. Lägst månadsavgift har Tibber på 39 kr, vilket kan jämföras mot 49 kr hos Greenely (vid årlig fakturering, annars 69 kr). Det är endast Greenely som redovisar det totala påslaget på ett tydligt sätt, därav är det svårt att jämföra påslagen mellan Tibber och Greenely. Hos Greenely är det totala röliga påslaget cirka 2,2 öre per kWh, vilket inkluderar miljömärkning Bra Miljöval samt kostnaden för elcertifikat.

Vem erbjuder rabatt till nya kunder?

Just nu är det endast Greenely som erbjuder en rabatt till nya kunder. Använd vår rabattkod som du hittar i jämförelsetjänsten för att inte behöva betala någon fast månadsavgift under sex månader.

Vem erbjuder smart elbilsladdning?

Både Tibber och Greenely erbjuder smart laddning av elbilar, vilket innebär att laddningen anpassas beroende på aktuella spotpriser på elbörsen Nord Pool. Genom att ladda elbilen under dygnets billigare timmar är det ofta möjligt att få ett betydligt lägre elpris.