Tibber eller Greenely?

Tibber och Greenely är två populära elbolag på den svenska marknaden som erbjuder elavtal med rörligt elpris. I detta omdöme har vi jämfört allt från elpriser till bindningstider för att göra det enkelt för dig som är osäker om du ska välja Tibber eller Greenely.

Elbolagen Tibber och Greenely

Både Tibber och Greenely marknadsför sig som elbolag utan vinstmarginaler i påslaget på inköpspriset, då man inte vill tjäna pengar på att kunderna använder mycket el. Istället ligger vinstmarginalen i den fasta månadsavgiften.

Båda dessa elbolag tillhandahåller en App som gör det enkelt att få översikt och kontroll över sin elanvändning. 

Elavtal med rörligt elpris

Tibber och Greenely erbjuder endast en typ av elavtal, vilket är ett rörligt elavtal som mäts per timme. Ditt elpris kommer därmed variera varje timme beroende på spotprisets utveckling på elbörsen Nord Pool.

Elavtal med rörligt pris har historiskt sett varit den billigaste avtalsformen. En annan fördel är att det är möjligt att anpassa sin elanvändning under dygnet beroende på spotpriset för att spara pengar.

Elavtal med rörligt elpris har i regel inte någon bindningstid, vilket gör det enkelt att byta elbolag och elavtal. Detta är inte möjligt för elavtal med fast elpris, där man är bunden till samma avtal under hela bindningstiden.

Elpriser och avgifter

Tibber specificerar inte påslaget på inköpspriset på sin hemsida, därav är det svårt att jämföra Tibbers priser mot andra elbolag. Greenely anger att deras påslag är cirka 2,2 öre/kWh inkl. elcertifikat.

Hos Greenely ingår Naturskyddsföreningens Miljömärkning Bra Miljöval. Tibber erbjuder inte denna miljömärkning, däremot ingår 100 % ursprungsmärkt el från förnyelsebara energikällor. 

KostnadTibberGreenely
Påslag inkl. elcertifikatAnges inte.2,2 öre/kWh
Månadskostnad39 kr.69 kr (alt. årlig inbetalning 588 kr)
Kostnad 100 % förnybar elIngår i påslaget.Ingår i påslaget.
Kostnad Bra Miljöval.Ingår inte.Ingår i påslaget.

Funktioner i Appen

Både Tibber och Greenely erbjuder liknande funktioner i sina Appar, enligt tabell nedan.

Funktion i AppenTibberGreenely
Se spotpriser på elJaJa
Uppföljning elanvändningJaJa
Notiser och larm vid avvikande elanvändningJaJa
Smart elbilsladdningJaJa

Rabatt till nya kunder

Endast Greenely erbjuder en rabatt till nya kunder. För att ta del av rabatten (6 månader utan avgift) måste du ange vår rabattkod: ”6moff”.

Rabattkoden innebär att du sparar 414 kr.

Bindningstider

Tibber och Greenely har inte någon bindningstid på sina elavtal. Du har därmed friheten att byta elbolag när du vill om du inte blir nöjd. 

Slutsats – ska jag välja Greenely eller Tibber?

Vi rekommenderar Greenely på grund av deras transparenta och tydliga prissättning. Greenely erbjuder även en förmånlig rabatt till nya kunder som innebär en besparing på 414 kr.