Tibber eller Greenely?

Tibber och Greenely är två populära elbolag på den svenska marknaden som erbjuder elavtal med rörligt elpris. I detta omdöme har vi jämfört allt från elpriser till bindningstider för att göra det enkelt för dig som är osäker om du ska välja Tibber eller Greenely.

Elbolagen Tibber och Greenely

Tibber och Greenely är två elbolag som har växt snabbt i popularitet under de senaste åren. Några likheter mellan Tibber och Greenely är följande:

  •  Båda erbjuder en App som gör det enkelt att följa upp sin egen elanvändning och aktuella spotpriser på Nord Pool. 
  • Båda erbjuder rörliga elavtal med timpris.

Utöver  detta vill båda dessa elbolag inte tjäna pengar på att kunderna använder mycket el, vilket innebär att man inte har något påslag på inköpspriset (utöver lagstadgade avgifter som exempelvis elcertifikat).

Elavtal med rörligt elpris

Tibber och Greenely erbjuder endast en typ av elavtal, vilket är ett rörligt elavtal som mäts per timme. Ditt elpris kommer därmed variera varje timme beroende på spotprisets utveckling på elbörsen Nord Pool. Elavtal med timpris passar dig som har möjligheten att anpassa din elanvändning under dygnet baserat på aktuella spotpriser för att spara pengar.

Elavtal med rörligt pris är den populäraste avtalsformen i Sverige. Den främsta anledningen är det låga priset, då rörligt elpris har historiskt sett varit den billigaste avtalsformen sett över en längre tid.

En annan fördel med rörligt elpris är att dessa elavtal sällan har någon bindningstid, vilket gör det enkelt att byta elbolag och elavtal. Detta är inte möjligt för elavtal med fast elpris, där man är bunden till samma avtal under hela bindningstiden.

Elpriser och avgifter

Tibber och Greenely anger att dem inte har något påslag på inköpspriset. Däremot tillkommer en rörlig kostnad för elcertifikat. Hos både Tibber och Greenely ingår 100 % ursprungsmärkt el från förnyelsebara energikällor i påslaget. Därmed är det inte möjligt att välja bort förnybar el.

KostnadTibberGreenely
Månadskostnad49 kr69 kr
Kostnad 100 % förnybar elIngår i påslaget.Ingår i påslaget.

Funktioner i Appen

Både Tibber och Greenely erbjuder liknande funktioner i sina Appar. Tabell nedan visar en jämförelse av de viktigaste funktionerna.

Funktion i AppenTibberGreenely
Se spotpriser på elJaJa
Uppföljning elanvändningJaJa
Notiser och larm vid avvikande elanvändningJaJa
Smart elbilsladdningJaJa
Smart värmestyrningJaNej

Bindningstider

Tibber och Greenely har inte någon bindningstid på sina elavtal. Du har därmed friheten att byta elbolag när du vill om du inte blir nöjd. 

Kundnöjdhet

Tibber har utsetts av Svenskt kvalitetsindex som elbolaget med högst kundnöjdhet inom elhandel för privatkunder. Svenskt kvalitetsindex publicerades sin senaste undersökning november 2022 som visar att Tibber fick betyget 75,3, vilket kan jämföras mot branschens genomsnitt på 63,4,

Slutsats – ska jag välja Greenely eller Tibber?

Både Tibber och Greenely är två populära elbolag när det kommer till elavtal med timpris. Tibber har däremot en betydligt lägre månadsavgift än Greenely, då Tibbers månadsavgift är 49 kr jämfört mot Greenelys månadsavgift på 69 kr.

Tibber har även en högre kundnöjdhet, enligt den senaste kundundersökningen från Svenskt kvalitetsindex. Undersökningen visade att Tibber har högst kundnöjdhet bland alla elbolag i Sverige.

Baserat på den låga månadsavgiften och den höga kundnöjdheten rekommenderar vi därmed att du tecknar ett elavtal hos Tibber. 

Vanliga frågor

Ska jag välja Tibber eller Greenely?

Vi är säkra på att du kommer bli nöjd oavsett om du väljer Tibber eller Greenely.  Båda dessa elbolag erbjuder ett elavtal med timpris, vilket innebär att elpriset följer spotpriserna på elbörsen Nord Pool varje timme under dygnet. Både Greenely och Tibber erbjuder även en App som gör det enkelt att följa upp spotpriser på Nord Pool och sin egna elanvändning. När det kommer till typen av elavtal, avtalsvillkor och funktioner i Appen är det därmed ingen större skillnad mellan Greenly och Tibber.

När det kommer till avgifter är det inte heller någon större skillnad. Tibber har en månadsavgift på 49 kr, vilket är något lägre än Greenelys månadsavgift på 69 kr. Däremot är det endast Greenely som erbjuder en rabatt till nya kunder.

Har Tibber eller Greenely lägst elpris?

Både Tibber och Greenely erbjuder elavtal med rörligt elpris, vilket innebär att det är viktigt att jämföra både månadsavgift och det rörliga påslaget på inköpspriset. Tibber har lägst månadsavgift på 49 kr, vilket kan jämföras mot 69 kr hos Greenely. Däremot är det möjligt att välja årlig inbetalning av fasta avgiften hos Greenely till kostnaden 588 kr, vilket innebär ett genomsnitt på 49 kr per månad. Både Tibber och Greenely anger att dem inte har något påslag på inköpspriset, utöver lagstadgade avgifter som exempelvis elcertifikat. Sammanfattningsvis är det därmed väldigt liten skillnad mellan Tibbers och Greenelys elpriser.

Vem erbjuder rabatt till nya kunder?

Just nu är det endast Greenely som erbjuder en rabatt till nya kunder. Använd vår rabattkod som du hittar i jämförelsetjänsten för att inte behöva betala någon fast månadsavgift under sex månader.

Vem erbjuder smart elbilsladdning?

Både Tibber och Greenely erbjuder smart laddning av elbilar, vilket innebär att laddningen anpassas beroende på aktuella spotpriser på elbörsen Nord Pool. Genom att ladda elbilen under dygnets billigare timmar är det ofta möjligt att få ett betydligt lägre elpris.

Vem av Tibber och Greenley har högst kundnöjdhet?

Om vi utgår från Svenskt kvalitetsindex senaste undersökningen från 2022 har Tibber högst kundnöjdhet. Enligt Svenskt kvalitetsindex har Tibber högst kundnöjdhet i hela elhandelsbranschen. Undersökningen som publicerades november 2022 baseras på intervjuer med cirka 10 300 kunder.