Finns det elbolag med elavtal utan fasta avgifter?

Förutom ett påslag på inköpspriset tar elbolagen i regel ut en fast månadsavgift. Är det möjligt att undvika den fasta avgiften hos något elbolag? Vi guidar dig rätt och visar hur du kan teckna ett nytt elavtal utan månadsavgift under en inledande period.

Elbolagens fasta avgift

Det är vanligt att elbolag i Sverige tar ut en fast månadsavgift på cirka 40 – 70 kr inkl. moms, oavsett hur mycket el man använder.

Bakgrunden är att elbolagen ofta en begränsad vinstmarginal i påslaget på inköpspriset. Därmed behöver elbolagen ta ut en fast avgift för att täcka alla omkostnader i bolaget. Vi har därmed inte hittat ett enda elbolag i Sverige som inte fakturerar en fast månadsavgift eller årsavgift.

Däremot finns det elbolag som erbjuder elavtal utan månadsavgift under en inledande period som ett välkomsterbjudande.

Elavtal utan fast månadsavgift under 12 månader

Elbolaget Fortum bjuder just nu den fasta månadsavgift under 12 månader. Den fasta avgiften är normalt 42 kr, vilket innebär att rabatten är värd 504 kr. 

Fortum erbjuder både elavtal med rörligt respektive fast elpris. Oavsett avtalsform ingår alltid 100 % fossilfri el.

Elbolaget utan fast avgift under 6 månader

Ett annat elbolag som bjuder på alla fasta avgifter under en inledande period är Greenely. För att ta del av erbjudandet behöver du uppge rabattkoden ”6moff”. Eftersom månadsavgiften normalt sätt är 69 kr sparar du 414 kr.

Greenely har på kort tid blivit ett av Sveriges populäraste digitala elbolag, då samtliga elhandelskunder får tillgång till Greenely-Appen som ger full kontroll över elanvändningen och tillgång till dagens spotpriser på elbörsen Nord Pool. Påslaget på inköpspriset är ett av marknadens lägsta på cirka 2,2 öre/kWh exkl. moms. Detta påslag inkluderar kostnaden för miljömärkningen Bra Miljöval.