Bästa elbolaget 2024

Vad prioriterar elhandelskunderna?

Vilket som är Sveriges bästa elbolag är delvis en individuell bedömning då man som kund prioriterar olika faktorer, exempelvis:

 • Lägsta möjliga påslag på inköpspriset för elavtal med rörligt elpris.
 • Lägsta fasta elpriset under 12 månader.
 • Möjligheten att köpa till miljömärkningen Bra Miljöval.
 • Möjligheten att få rabatt som ny kund.

Vi har sammanställt populära elbolag som erbjuder elavtal med rörligt elpris som har ett lågt påslag på inköpspriset. Bakgrunden är att denna avtalsform är det populäraste bland svenska elhandelskunder. Det har även visat sig vara den billigaste avtalsformen jämfört mot exempelvis elavtal med fast elpris. 

Elbolagens påslag

Påslaget ligger hos de flesta elbolag i intervallet 4 – 8 öre/kWh exkl. moms och inklusive kostnaden för elcertifikat. Förutom kostnaden för elcertifikat ersätter påslaget elbolagen för bland annat avgifter till Nord Pool och Svenska kraftnät samt eventuell ursprungsmärkning. Om man letar efter det bästa elbolaget med lägst påslag på inköpspriset är det viktigt att jämföra påslaget mellan elbolagen. Det är även viktigt att jämföra den fasta månadsavgiften som ofta är cirka 40 – 70 kr inkl. moms.

Hitta bästa elbolaget baserat på din elförbrukning

Vi har gjort det enkelt för dig som vill hitta elbolaget med lägst påslag på inköpspriset. Vår jämförelsetjänst beräknar ditt totala elhandelspris per kWh inklusive samtliga påslag, avgifter och moms. Påslaget inkluderar kostnaden för elcertifikat och inga avgifter tillkommer.

Elpriset är beräknat utifrån det genomsnittliga spotpriset i elområde SE3 (Stockholm) under perioden januari – mars 2023 (106,5 öre/kWh inkl. moms).

Årlig elanvändning:
 • Filter:
 • Elavtal med timpris
 • Erbjuder även fast elpris
Se fler elbolag

 • Alla redovisade avgifter, påslag och elpriser är inklusive moms.
 • Påslaget inkluderar samtliga rörliga tillägg som exempelvis elcertifikat.
 • Tänk på att jämförelsen avser totalt elhandelspris och att kostnaden för elnät och energiskatt tillkommer.

Elbolagen med bästa rabatterna 2024

Vi har hittat tre populära elbolag som erbjuder rabatt till nya kunder, dessa är:

 • Fortum: 470 kr rabatt (ingen månadsavgift 12 månader).
 • Greenely: 404 kr rabatt med vår rabattkod (ingen månadsavgift 6 månader).
 • Skellefteå Kraft: Rabattens storlek avgörs av din elförbrukning, då du inte behöver betala något påslag eller månadsavgift under 9 månader. Med elförbrukning på 5 000 kWh/år blir din totala rabatt 722 kr. Men elförbrukningen 20 000 kWh/år blir din totala rabatt 1 566 kr. 

 

Slutsats

Vilket som är Sverige bästa elbolag 2024 är en individuell bedömning då man som elkonsument prioriterar olika saker. Om du anser att det bästa elbolaget erbjuder en transparent prissättning, ett elavtal med rörligt elpris med lågt påslag och en rabatt till nya kunder rekommenderas Greenely, Fortum och Skelleftå Kraft. Om du prioriterar högst kundnöjdhet rekommenderas Tibber som utsågs som elboalget med högst kundnöjdhet i hela brasnchen av Svenskt kvalitetsindex.

Vanliga frågor

Vilket är Sveriges bästa elbolag?

Vi anser att tre av Sveriges bästa elbolag under 2022 är Greenely, Fortum och Göta Energi baserat på deras förmånliga erbjudanden till nya kunder samt transparenta och tydliga prissättning. Tänk dock på att vilket som är det bästa elbolaget är en individuell fråga då man som elkonsument prioriterar olika saker, exempelvis ett rörligt elpris med lägsta möjliga påslag eller möjligheten att kunna välja till miljömärkningen Bra Miljöval.

Vilket elbolag är bäst om man vill binda elpriset?

Om du är intresserad av ett fast elpris rekommenderas Fortum som är ett av Sveriges största elbolag baserat på antal elhandelskunder. Hos Fortum kan privatkunder välja att binda elpriser under 12 respektive 36 månader. Besök Fortums hemsida för att se vad det kostar att binda elpriset i just ditt elområde.

Vilket elbolag är bäst baserat på nykundsrabatt?

Om du prioriterar att få den bästa rabatten som ny kund rekommenderas Fortum. Hos Fortum betalar nya kunder inga fasta avgifter under 12 månader, en rabatt som är värd 420 kr.