Billigaste elavtalet

 

Hitta det billigaste elavtalet baserat på din årliga elanvändning med vår jämförelsetjänst. Vi jämför endast elavtal med rörlig elpris som historiskt sett har visat sig vara den billigaste avtalsformen.

Årlig elanvändning:
  • Filter:
  • Elavtal med timpris
  • Erbjuder även fast elpris
Se fler elbolag

  • Elpriset är beräknat utifrån det genomsnittliga marknadspriset (spotpriset) under perioden januari – augusti 2024 (0,51 kr/kWh inkl. moms) i elområde SE3 (Stockholm).
  • Tänk på att marknadspriset varierar dagligen och att elpriset kan bli både lägre eller högre i framtiden.
  • Påslaget inkluderar samtliga rörliga påslag, exempelvis elcertifikat. Däremot inte ett eventuellt volympåslag.
  • Alla redovisade elpriser, påslag och avgifter är inklusive moms.
  • Årsavgift gäller enbart under det första året som kund och redovisas efter eventuell nykundsrabatt.

Utmaningen att hitta billigast el

Med tanke på att det finns över hundra olika elbolag som tillsammans erbjuder tusentals olika typer av elavtal är det en utmaning för många elkonsumenter att hitta det billigaste elavtalet. Med vår jämförelsetjänst är det enkelt att hitta det billigaste avtalet baserat på din årsförbrukning. Vi jämför endast elavtal med rörligt elpris som följer prisutvecklingen på elbörsen Nord Pool.

Guide till billigaste elavtalet

1. Rörligt elpris billigast över tid

Om du är intresserad av att få det billigaste elpriset är vår rekommendation att du väljer ett elavtal med rörligt elpris som följer spotpriset på elbörsen Nord Pool. Elavtal med rörligt pris har historiskt sett varit den billigaste avtalsformen, åtminstone sett över en längre tidsperiod på flera år. Detta fastställde Energimarknadsinspektionen i en utredning där man jämförde rörligt mot fast elpris mellan åren 2004 – 2018.

Om du har möjligheten att anpassa din elförbrukning utifrån timmespriserna på Nord Pool kan det vara en smart idé att teckna ett rörligt elavtal med timmes-mätning. I vissa fall måste din nätägare byta ut din elmätare, detta är dock kostnadsfritt.

Elavtal med rörligt elpris är den populäraste avtalsformen bland  privatkunder. Enligt Statistiska centralybrån har 70,2 % ett avtal med rörligt elpris (augusti 2024).

2. Elavtal med rabatt till nya kunder

2.1 Fortum

Fortum

Fortum är ett av Sveriges populäraste elbolag, baserat på antalet elhandelskunder. Hos Fortum ingår alltid fossilfri el, vilket innebär en blandning av el från förnyelsebara energikällor (exempelvis vindkraft och vattenkraft) samt kärnkraft.

Påslag: 8,1 öre/kWh inkl. moms och elcertifikat.

Månadsavgift: 49 kr inkl. moms.

Timpris: Möjligt att välja mellan månadspris och timpris.

588 kr i rabatt

Nya kunder behöver inte betala någon månadsavgift under det första året som kund, vilket innebär en total rabatt på 588 kr

2.2 Skellefteå Kraft

Skellefteå Kraft

Påslag: 7,5 öre/kWh inkl. moms. Exkl. elcertifikat.

Månadsavgift: 69 kr inkl. moms. (alternativt en årlig betalning på 588 kr, vilket innebär i genomsnitt 49 kr per månad)

Timpris: Välj mellan månadspris och timpris.

Från 441 kr i rabatt

Nya kunder betalar ingen månadsavgift eller påslag på inköpspriset under 9 månader. Enbart rabatten från månadsavgiften är 441 kr.

2.3 Kontrollera kostnaden efter perioden med rabatt

När det kommer till rabatter är det viktigt att kontrollera vad kostnaden blir efter den inledande perioden med rabatt. Kom ihåg att kontrollera både påslaget och månadsavgiften.

Tänk på att det finns vissa oseriösa elbolag på marknaden som erbjuder en väldigt förmånlig rabatt under det första året som kund. Däremot höjer dessa elbolag priserna avsevärt när perioden med rabatt är slut.

3. Jämför påslag och avgifter

Ett vanligt misstag bland elkonsumenter är man missar att jämföra alla påslag och avgifter när man jämför elpriser. Vissa elbolag kan även vara otydliga i sina prisexempel och det kan många gånger vara svårt att få en helhetsbild över alla tillkommande kostnader utöver inköpspriset, det så kallade spotpriset.

3.1 Påslag

Alla elbolag som erbjuder avtalsformen rörligt elpris tar ut ett påslag på inköpspriset. Detta påslag ersätter elboalget för bland annat: 

  • Elcertifikat.
  • Avgifter till Nord Pool.
  • Avgifter till Svenska kraftnät.
  • Ursprungsgarantier.

I vår jämförelsetjänst redovisas det totala påslaget på inköpspriset, vilket inkluderar samtliga rörliga avgifter samt elcertifikat.

3.2 Fast avgift

Alla elbolag som erbjuder rörligt elpris har en fast avgift som inte påverkas av hur mycket el du använder varje månad. 

Denna fasta avgift är vanligtvis cirka 40 – 60 kr inkl. moms per månad.

4. Timmes-debiterade elavtal

Om du vill följa dagens elpriser på Nord Pool timme för timme är det viktigt att teckna ett elavtal med timpris. Hos de flesta elbolag som erbjuder elavtal med rörligt elpris är det möjligt att bli debiterad utifrån timmes-priserna på Nord Pool. Däremot kan du behöva ange detta i samband med att du tecknar elavtalet.

Om du har en äldre elmätare kan den i vissa fall behöva bytas ut av ditt elnätsbolag. Detta är kostnadsfritt för elkonsumenter i Sverige.

Alternativet till timpris är att bli debiterad utifrån elbolagets kunders genomsnittliga förbrukningsprofil. Detta innebär att du kommer bli debiterad ett specifikt elpris per kWh för den senaste månaden, oavsett om du har använt mer el under dygnets billigare timmar.

5. Kom ihåg kundnöjdheten

I jakten på det billigaste elavtalet är det lätt att glömma bort att kontrollera elbolagens kundnöjdhet. Däremot kan kundnöjdheten vara minst lika viktig som elpriset, med tanke på att det finns oseriösa elbolag på den svenska marknaden.

Du kan exempelvis kontrollera kundnöjdheten hos Svenskt kvalitetsindex som årligen sammanställer kundnöjdhet bland Sveriges elhandelsbolag.

6. Elbolagen du bör undvika

Om du undrar vilka elbolag man absolut bör undvika rekommenderar vi att du kontrollerar listan över elbolag med många klagomål på Konsumenternas energimarknadsbyrås hemsida.

I den senaste revisionen av listan som utfördes juli 2024, var följande elbolag med på listan:

  • Nordic Best Energi AB.
  • Svealands Elbolag AB.
  • Motala Energi AB.
  • Cheap Energy AB.

Tre av dessa elbolag, Svealands Elbolag, Motala Energi och Cheap Energy, ägs av samma bolag.

7. Elnätsavgift och energiskatt tillkommer

Tänk på att kostnader för elnätsavgift och energiskatt tillkommer för elkonsumenter i Sverige.

Elnätsavgiften ersätter elnätsägaren för att transportera elen från elproducenterna hem till din elmätare. Elnätsägaren ansvarar för att underhålla och utveckla en del av det svenska elnätet, vilket medför driftkostander som elnätsägaren behöver få ersättning för. Elnätsägaren äger din elmätare och hanterar avläsningen av din elanvändning.

Energiskatten är en punktskatt som faktureras av din elnätsägare. Under 2024 är energiskatten 53,5 öre/kWh inkl. moms för de flesta elkonsumenter.

Dessa två kostnader kan jämföras mot kostnaden för ditt elavtal som ersätter ditt elhandelsbolag för att köpa in din el på elbörsen Nord Pool, samt övriga kostnader kopplade till elhandeln som exempelvis elcertifikat, ursprungsgarantier och avgifter till Svenska Kraftnät.

8. Totala kostnaden för el

Det totala priset för 1 kWh är cirka 1,5 – 3 kr per kWh för de flesta svenska elkonsumenter. Det breda intervallet mellan 1,5 respektive 3 kr beror framför allt på elkonsumentens elanvändning. En låg elnavändning ger ett högre elpris per kWh på grund av de fasta avgifterna från både elbolaget och elnätsägaren. Elkonsumenter som använder mycket el får därmed ett billigare elpris per kWh. 

9. Vanliga frågor

Är elavtal med timpris alltid billigare än månadspris?

Nej, det beror på din förbrukningsprofil. Om du inte är intresserad av att anpassa din elanvändning utifrån dagens spotpriser kan det bli dyrare med timpris.

Vad är en billig månadsavgift för elavtal?

En billig månadsavgift är cirka 40 – 50 kr inkl. moms. Om månadsavgiften överstiger 60 kr inkl. moms rekommenderar vi att du väljer ett annat elbolag, om nu inte den höga månadsavgiften kompenseras på andra sätt, exempelvis genom ett lågt påslag på inköpspriset.

Vilka elbolag erbjuder billig el med rabatt?

Två populära elbolag som erbjuder rabatt till nya kunder i vår jämförelsetjänst är Fortum och Skellefteå Kraft. Fortum bjuder på den fasta avgiften under 12 månader, vilket innebär en rabatt på 588kr. Skellefteå Kraft bjuder på den fasta avgiften samt påslag på inköpspriset under 9 månader.

Vilket elbolag erbjuder det billigaste elpriset?

Om du är intresserad av att få det billigaste elpriset rekommenderar vi att du väljer ett elavtal med rörligt pris som följer prisutvecklingen på Nord Pool. När det kommer till elavtal med rörligt elpris är Tibber ett av de billigaste elbolagen i Sverige, baserat på deras låga påslag på inköpspriset.

Vilken typ av elavtal ger billigast el?

Elavtal med rörligt elpris har historiskt sett gett billigast el, åtminstone sett över en längre tidsperiod på flera år. Detta fastställde Energimarknadsinspektionen när man undersökte vilken avtalsform som var den billigaste. Observera dock att det finns tillfällen när fast elpris har varit billigare och att jämförelsen utförd av Energimarknadsinspektionen avser en längre tidsperiod.

Vad är ett billigt elavtal?

När det kommer till elavtal med rörligt elpris bör du leta efter ett elavtal som har ett påslag under cirka 8 öre/kWh inkl. moms och elcertifikat. Du bör även leta efter ett elavtal som har en fast månadsavgift som inte överstiger cirka 50 kr inkl. moms.