Billig el

РSå hittar du billigaste elavtalet

Billiga elavtal med rabatter – oktober 2020

Utmaningen att hitta billigast el i Sverige

Med tanke på att det finns över hundra elbolag som tillsammans erbjuder tusentals olika typer av elavtal är det en utmaning för många elkonsumenter att hitta det billigaste elavtalet. Däremot är det ofta ingen större skillnad på påslaget mellan Sveriges större och mer populära elleverantörer. Exempelvis är påslaget 5,9 öre/kWh hos Fortum, 6,0 öre/kWh hos Skellefteå Kraft och 5,1 öre/kWh hos Göta Energi. Påslaget ersätter elleverantören för bland annat ursprungsmärkning, elcertifikat och avgifter till Nord Pool och Svenska kraftnät.

Förutom påslaget tillkommer alltid en fast månadsavgift, även denna skiljer sig inte mycket mellan Sveriges större elleverantörer. Exempelvis är avgiften 42 kr hos Fortum respektive 45 kr hos Skellefteå Kraft och Göta Energi.

Så kan du köpa billig el med rabatt

Ett smart sätt att försäkra sig om att man får ett billigt elavtal är att vända sig till en elleverantör som erbjuder rabatt till nya kunder. Kunder som exempelvis tecknar ett nytt elavtal på Fortums hemsida behöver inte betala någon månadsavgift de första 12 månaderna, vilket innebär en rabatt på 500 kr. Hos Skellefteå Kraft behöver nya kunder inte betala någon månadsavgift första 6 månaderna (värde 270 kr) och inget påslag på elförbrukningen första 6 månaderna (värde cirka 50 Р200 kr beroende på din förbrukning)

Välj ett rörligt elpris

Om du vill köpa billig el är vår rekommendation att du väljer ett elavtal med rörligt elpris som följer prisutvecklingen på elbörsen Nord Pool. Elavtal med rörligt pris har historiskt sett alltid varit den billigaste avtalsformen, åtminstone sett över en längre tidsperiod.

Om du har möjligheten att anpassa din elförbrukning utifrån timmespriserna på Nord Pool kan det vara en smart idé att teckna ett rörligt elavtal med timmes-mätning. I vissa fall måste din nätägare byta ut din elmätare, detta är dock kostnadsfritt. 

Glöm inte kundnöjdheten

Fokusera inte enbart på att hitta det billigaste elbolaget. Förutom billiga elpriser är det viktigt att försäkra sig om att elbolaget har en hög kundnöjdhet. Detta är extra viktigt inom elhandelsbranschen där kundnöjdheten kan skilja sig avsevärt mellan olika elleverantörer.

Om du prioriterar en hög kundnöjdhet kan det vara en smart idé att teckna ett elavtal hos Skellefteå Kraft som utsågs som elbolaget med nöjdast kunder 2019 av Svenskt Kvalitetsindex.