Billig el

Om du letar efter det billigaste elavtalet rekommenderar vi att du väljer ett avtal med rörligt elpris som följer prisutvecklingen på elbörsen Nord Pool. Välj din årliga elförbrukning och hitta det billigaste elavtalet med rörligt elpris på en minut med vår jämförelsetjänst.

Under febrauri 2021 får nya kunder upp till 588 kr i rabatt.

Årlig elanvändning:
  • Filter:
  • Ingen fast avgift f√∂rsta √•ret
Se fler elbolag

  • Elpriset √§r ber√§knat utifr√•n det genomsnittliga marknadspriset under 2020 (0,22 kr/kWh) i elomr√•de SE3.
  • T√§nk p√• att marknadspriset varierar dagligen och att elpriset kan bli h√∂gre under 2021.
  • Alla redovisade priser och avgifter √§r inklusive moms.

Utmaningen att hitta billigast el i Sverige

Med tanke på att det finns över hundra elbolag som tillsammans erbjuder tusentals olika typer av elavtal är det en utmaning för många elkonsumenter att hitta det billigaste elavtalet. Ett vanligt misstag bland elkonsumenter är man missar att jämföra påslaget mellan elbolagen. Påslaget på inköpspriset ersätter elleverantören för bland annat ursprungsmärkning, elcertifikat och avgifter till Nord Pool och Svenska kraftnät.

Vi rekommenderar att du väljer ett elbolag som har ett påslag under 6,5 öre/kWh exkl. moms och inkl. elcertifikat. Exempelvis är påslaget 3,6 öre/kWh hos Göta Energi respektive 5,9 öre/kWh hos Fortum.

Förutom påslaget tillkommer alltid en fast månadsavgift som hos de flesta elbolag ligger i intervallet 40 Р50 kr inkl. moms. Exempelvis är avgiften 42 kr hos Fortum och 49 kr Göta Energi.

Så kan du köpa billig el med rabatt

Ett smart sätt att försäkra sig om att man får ett billigt elavtal är att vända sig till en elleverantör som erbjuder rabatt till nya kunder. Kunder som exempelvis tecknar ett nytt elavtal på Fortums hemsida behöver inte betala någon månadsavgift de första 12 månaderna, vilket innebär en rabatt på 504 kr. 

En annan elleverantör som erbjuder rabatt till nya kunder är Göta Energi som skickar med ett presentkort på 500 kr hos Elgiganten till nya kunder som tecknar elavtal med rörligt pris.

Så får du billigaste elpriset 2021

Om du är intresserade av att få det billigaste elpriset är vår rekommendation att du väljer ett elavtal med rörligt elpris som följer prisutvecklingen på elbörsen Nord Pool. Elavtal med rörligt pris har historiskt sett alltid varit den billigaste avtalsformen, åtminstone sett över en längre tidsperiod på flera år.

Om du har möjligheten att anpassa din elförbrukning utifrån timmespriserna på Nord Pool kan det vara en smart idé att teckna ett rörligt elavtal med timmes-mätning. I vissa fall måste din nätägare byta ut din elmätare, detta är dock kostnadsfritt. 

Glöm inte kundnöjdheten

Fokusera inte enbart på att hitta det billigaste elbolaget. Förutom billiga elpriser är det viktigt att försäkra sig om att elbolaget en hög kundnöjdhet. Detta är extra viktigt inom elhandelsbranschen där kundnöjdheten kan skilja sig avsevärt mellan olika elleverantörer. 

Sifo Kantar utsåg Telge Energi som energibolaget med högst anseddhet under 2019.

Vanliga frågor

Vilket elbolag erbjuder det billigaste elavtalet 2021?

Göta Energi erbjuder ett av Sveriges billigaste elavtal under 2021 när det kommer till elavtal med rörligt elpris. Påslaget på inköpspriset inklusive elcertifikat är 3,6 öre/kWh exkl. moms.

Vilket elbolag erbjuder det billigaste elpriset?

För att få det billigaste elpriset är det viktigt att välja ett elavtal med rörligt pris som följer prisutvecklingen på Nord Pool. Göta Energis rörliga elavtal SpotOn har ett av marknadens lägsta påslag på inköpspriset under 2020 på 3,6 öre/kWh exkl. moms.

Vilken typ av elavtal ger billigast el?

Elavtal med rörligt elpris har historiskt sett gett billigast el, åtminstone över en längre tidsperiod på flera år. Tänk dock på att du får räkna med att marknadspriset på Nord Pool kan gå upp till över 50 Р55 öre/kWh exkl. moms i genomsnitt under en månad i extremfall. Under 2020 var det genomsnittliga priset 0,22 kr/kWh (elområde SE3, Stockholm).

Vad kostar billig el under 2021?

Billig el har ett påslag på inköpspriset under 6,5 öre/kWh exkl. moms och en månadsavgift under 50 kr inkl. moms. Tänk dock på att det totala elpriset för 1 kWh inkl. moms, nätavgifter och energiskatt uppgår till cirka 1,5 Р2,5 kr/kWh för de flesta elkonsumenter.