Billig el

– Hitta billigaste elavtalet 2021

 

Om du letar efter det billigaste elavtalet rekommenderar vi att du väljer ett avtal med rörligt elpris som följer prisutvecklingen på elbörsen Nord Pool. Välj din årliga elförbrukning och hitta det billigaste elavtalet med rörligt elpris på en minut med vår jämförelsetjänst.

Under september 2021 får nya kunder upp till 588 kr i rabatt.

Årlig elanvändning:
  • Filter:
  • Kampanj: 0 kr fast avgift
Se fler elbolag

  • Elpriset är beräknat utifrån det genomsnittliga marknadspriset (spotpriset) under 2020 (0,22 kr/kWh) i elområde SE3.
  • Tänk på att marknadspriset varierar dagligen och att elpriset kan bli högre under 2021.
  • Påslaget inkluderar kostnaden för elcertifikat.
  • Alla redovisade priser och avgifter är inklusive moms.

Utmaningen att hitta billigaste elavtalet i Sverige

Med tanke på att det finns över hundra olika elbolag som tillsammans erbjuder tusentals olika typer av elavtal är det en utmaning för många elkonsumenter att hitta det billigaste elavtalet. Ett vanligt misstag bland elkonsumenter är man missar att jämföra påslaget mellan elbolagen. Påslaget på inköpspriset ersätter elleverantören för bland annat ursprungsmärkning, elcertifikat och avgifter till Nord Pool och Svenska kraftnät.

Med vår jämförelsetjänst är det enkelt att hitta det billigaste elavtalet baserat på din årsförbrukning. Du behöver därmed inte själv beräkna vilket elbolag som ger dig billigast el genom att själv beräkna ditt totala elpris inklusive samtliga påslag och fasta avgifter.

Vad är ett billigt elavtal?

Vi rekommenderar att du väljer ett elbolag som har ett påslag under cirka 8 öre/kWh inkl. moms och inkl. elcertifikat. Förutom påslaget tillkommer alltid en fast månadsavgift som hos de flesta elbolag ligger i intervallet 40 – 70 kr inkl. moms. Vi rekommenderar att du undviker elbolag som har en månadsavgift högre än 70 kr.

Så kan du köpa billig el med rabatt

Ett smart sätt att försäkra sig om att man får ett billigt elavtal är att vända sig till en elleverantör som erbjuder rabatt till nya kunder. Just nu under september 2021 erbjuds följande rabatter:

  • Greenely: Ingen avgift under 6 månader (med vår rabattkod).
  • Göta Energi: 500 kr presentkort på mat.
  • Telge Energi: Ingen avgift under 12 månader.
  • Fortum: Ingen avgift under 12 månader.

Det är därmed möjligt att spara upp till 588 kr.

Så får du billigaste elpriset 2021

Om du är intresserad av att få det billigaste elpriset är vår rekommendation att du väljer ett elavtal med rörligt elpris som följer spotpriset på elbörsen Nord Pool. Elavtal med rörligt pris har historiskt sett varit den billigaste avtalsformen, åtminstone sett över en längre tidsperiod på flera år. Detta fastställde Energimarknadsinspektionen i en utredning där man jämförde rörligt mot fast elpris mellan åren 2004 – 2018.

Om du har möjligheten att anpassa din elförbrukning utifrån timmespriserna på Nord Pool kan det vara en smart idé att teckna ett rörligt elavtal med timmes-mätning. I vissa fall måste din nätägare byta ut din elmätare, detta är dock kostnadsfritt.

Glöm inte kundnöjdheten

Fokusera inte enbart på att hitta det billigaste elbolaget. Förutom billiga elpriser är det viktigt att försäkra sig om att elbolaget en hög kundnöjdhet. Detta är extra viktigt inom elhandelsbranschen där kundnöjdheten kan skilja sig avsevärt mellan olika elleverantörer. 

Sifo Kantar utsåg Telge Energi som energibolaget med högst anseddhet under 2019.

Vanliga frågor

Vilket elbolag erbjuder det billigaste elavtalet 2021?

Göta Energi erbjuder ett av Sveriges billigaste elavtal under 2021 när det kommer till elavtal med rörligt elpris. Påslaget på inköpspriset inklusive elcertifikat är 3,6 öre/kWh exkl. moms.

Vilket elbolag erbjuder det billigaste elpriset?

För att få det billigaste elpriset är det viktigt att välja ett elavtal med rörligt pris som följer prisutvecklingen på Nord Pool. Göta Energis rörliga elavtal SpotOn har ett av marknadens lägsta påslag på inköpspriset under 2020 på 3,6 öre/kWh exkl. moms.

Vilken typ av elavtal ger billigast el?

Elavtal med rörligt elpris har historiskt sett gett billigast el, åtminstone över en längre tidsperiod på flera år. Tänk dock på att du får räkna med att marknadspriset på Nord Pool kan gå upp till över 50 – 55 öre/kWh exkl. moms i genomsnitt under en månad i extremfall. Under 2020 var det genomsnittliga priset 0,22 kr/kWh (elområde SE3, Stockholm).

Vad kostar billig el under 2021?

Billig el har ett påslag på inköpspriset under 6,5 öre/kWh exkl. moms och en månadsavgift under 50 kr inkl. moms. Tänk dock på att det totala elpriset för 1 kWh inkl. moms, nätavgifter och energiskatt uppgår till cirka 1,5 – 2,5 kr/kWh för de flesta elkonsumenter.