Billigaste elbolaget 2022

Vi har gjort det enkelt för dig som letar efter det billigaste elbolaget med lägst påslag på inköpspriset. Välj din årsförbrukning för att se vilket elbolag som ger dig det lägsta elpriser per kWh inklusive samtliga avgifter och moms.

Under januari 2022 får nya kunder upp till 500 kr i nykundsrabatt.

Årlig elanvändning:
  • Filter:
  • Timmes-mätt elavtal
Se fler elbolag

  • Ditt beräknade elpris per kWh baseras på inköpspriset på Nord Pool (spotpriset) under perioden jan 2019 – dec 2021 i elområde SE3 (54 öre/kWh inkl. moms).
  • Eventuella kampanjpriser under en inledande period är inte medräknade i beräkningen av elpriset.
  • Alla redovisade elpriser, avgifter och påslag är inklusive moms.
  • Påslaget inkluderar samtliga rörliga påslag och elcertifikat, däremot inte ett eventuellt volympåslag. Volympåslag på det genomsnittliga spotpriset senaste månden tillkommer för rörliga elavtal (utan timmes-debitering) eftersom de flesta elhandelskunder använder mer el under dygnets dyrare timmar.

 

Avtalsformen är lika viktig som val av elbolag

Med tanke på att det finns över 140 elbolag i Sverige är det en utmaning att hitta det billigaste. Däremot är det oftast ingen större prisskillnad mellan Sveriges större och mer populära elleverantörer. Valet av avtalsform är minst lika viktigt. Om du prioriterar lästa möjliga elpris över en längre tidsperiod är det viktigt att välja ett elavtal med rörligt elpris. Denna avtalsform har ett elpris som följer spotprisets utveckling på elbörsen Nord Pool.

Prisskillnaden mellan olika elbolag

De flesta elbolag som erbjuder elavtal med rörligt pris har ett påslag i intervallet 4 – 8 öre/kWh exkl. moms. Detta påslag ersätter elhandlaren för bland annat elcertifikat, ursprungsmärkning och avgifter till Svenska kraftnät och Nord Pool.

Förutom den rörliga kostnaden tillkommer i regel en fast månadsavgift på cirka 30 – 50 kr exkl. moms.

Välj ett elbolag med rabatt till nya kunder

Ett smart sätt att vara säker på att man får ett konkurrenskraftigt elpris är vända sig till en elleverantör som erbjuder rabatt till nya kunder. Vi har hittat tre elleverantörer som erbjuder rabatt på elavtal med rörligt pris, dessa är Fortum, Greenely och Göta Energi.

Göta Energi ger exempelvis ett presentkort på mat (500 kr) till alla nya kunder som tecknar ett elavtal med rörligt elpris direkt på hemsidan. Göta Energi erbjuder även ett av marknadens lägsta påslag på endast 3,6 öre/kWh exkl. moms. Påslaget inkluderar kostnaden för elcertifikat.

Fortum bjuder på alla fasta avgifter under det första året som kund, vilket innebär en rabatt på 420 kr.

Greenely bjuder just nu på den fasta månadsavgiften under sex månader, vilket innebär en rabatt på 414 kr. För att ta del av erbjudandet måste du använda vår rabattkod som specifieras under Mer information i jämförelsetjänsten. Greenely är det moderna och digital elbolaget som erbjuder en App som gör det enkelt att följa upp sin elförbrukning samt spotpriserna på elbörsen Nord Pool.

Glöm inte kundnöjdheten

Med tanke på att det oftast inte är någon större prisskillnad mellan elbolagen är det extra viktigt att jämföra kundnöjdheten. Speciellt eftersom kundnöjdheten i elhandelsbranschen kan skilja sig avsevärt mellan olika leverantörer.

Även Greenely har uppvisat höga kundbetyg. Greenely har exempelvis ett kundbetyg på 4,4 av 5 på App Store (1 246 omdömen, 2021-04-28) och ett kundbetyg på 4,3 av 5 på Google Play (1 532 omdömen, 2021-04-28). Observera dock att de flesta av dessa kundbetyg inte enbart avser elhandeln, utan framför allt Appen och dess funktioner.