Billigaste elbolaget 2024

Välj din årsförbrukning av el för att se vilket elbolag som ger dig det lägsta elpriset per kWh inklusive samtliga avgifter och moms. Jämförelsen avser elavtal med rörligt elpris som följer den dagliga prisutvecklingen på Nord Pool.

Årlig elanvändning:
  • Filter:
  • Elavtal med timpris
  • Erbjuder även fast elpris
Se fler elbolag

  • Ditt beräknade elpris per kWh baseras på inköpspriset på Nord Pool (spotpriset) under perioden januari – mars 2023 i elområde SE3 (1,065 kr/kWh inkl. moms).
  • Alla redovisade elpriser, avgifter och påslag är inklusive moms.
  • Påslaget inkluderar samtliga rörliga påslag och elcertifikat, däremot inte ett eventuellt volympåslag. Volympåslag på det genomsnittliga spotpriset senaste månden tillkommer för rörliga elavtal (utan timmes-debitering) eftersom de flesta elhandelskunder använder mer el under dygnets dyrare timmar.
  • Årsavgift gäller endast det första året. Eventuell rabatt reducerar den redovisade årsavgiften.

 

Så fungerar vår jämförelsetjänst 

Efter att du har valt din årliga elanvändning rangordnas elbolagen baserat på lägst elpris per kWh. Under ”Elpris” presenteras det beräknade totala elhandelspriset inklusive samtliga avgifter, påslag och moms.

Observera att det beräknade elpriset är ett jämförelsepris som enbart bör användas för att jämföra priset mellan olika elbolag. Med tanke på att elavtalen som jämförs har ett rörligt elpris kan ditt framtida elpris bli både högre och lägre baserat på prisutvecklingen på elbörsen Nord Pool.

Tänk på att eventuella kampanjpriser och rabatter som enbart gäller under en inledande period inte är medräknat i det totala elhandelspriset.

Rörliga elavtal ger lägst elpris över tid

Elavtal med rörligt elpris har historiskt sett gett lägst elpris. Detta fastställde Energimarknadsinspektionen i en utredning där man undersökte priser under perioden januari 2004 – januari 2018.

Rörligt elpris innebär att ditt elpris kommer variera under året baserat på prisutvecklingen på Nord Pool. Inköpspriset på Nord Pool, det så kallade spotpriset, varierar varje timme på Nord Pool och bestäms utifrån utbud och efterfrågan.

Spotpriset varierar även mellan Sveriges fyra elområden (SE1 – SE4). Under 2022 var det genomsnittliga spotpriset cirka 65 öre/kWh i SE1 (Luleå) och SE2 (Umeå), cirka 138 öre/kWh i SE3 (Stockholm) samt cirka 162 öre/kWh i SE4.

Välj ett elbolag med rabatt till nya kunder

Ett smart sätt att vara säker på att man får ett konkurrenskraftigt elpris är vända sig till en elleverantör som erbjuder rabatt till nya kunder. Vi har hittat två elleverantörer som erbjuder rabatt på elavtal med rörligt pris, dessa är Fortum och Greenely.

Fortum bjuder på alla fasta avgifter under det första året som kund, vilket innebär en rabatt på 470 kr. Hos Fortum ingår alltid fossilfri el, vilket innebär ursprungsmärkt el från framför allt kärnkraft, vindkraft och vattenkraft.

Greenely bjuder just nu på den fasta månadsavgiften under sex månader, vilket innebär en rabatt på 414 kr. För att ta del av erbjudandet måste du använda vår rabattkod som specifieras under Mer information i jämförelsetjänsten. Greenely är det digitala elbolaget som erbjuder en App som gör det enkelt att följa upp sin elförbrukning samt spotpriserna på elbörsen Nord Pool.

Vilket elbolag är billigast?

I vår jämförelsetjänst hittar du just nu två populära elbolag som erbjuder rabatt till alla nya kunder. Med rabatterna blir den fasta avgiften under det första året 0 kr hos Fortum respektive 414 kr hos Greenely. Den fasta avgiften på 414 kr hos Greenely avser månatlig fakturering.

Förutom den fasta avgiften tillkommer ett rörligt påslag per använd kWh. Påslaget ersätter elhandlarna för bland annat elcertifikat och avgifter till Svenska Kraftnät och Nord Pool. Påslaget är 2,7 öre/kWh hos Greenely respektive 8,1 öre/kWh hos Fortum.

Vilket som är det billigaste elbolaget beror därmed på din årliga elanvändning. Använd vår jämförelsetjänst för att hitta det billigaste elbolaget baserat på din elanvändning.